ÇEŞNİGİR KÖPRÜSÜ VE KANYONU
Karakeçili ile Köprüköy arasında Kızılırmak üzerinde yapılmış tarihi bir köprüdür. Bilinen kaynaklara göre, Çeşnigir Köprüsü ve yakınında bulunan han Selçuklu Dönemi'ne aittir. Yapılış tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte, 13'üncü yüzyıla ait bir eser olduğu tahmin edilmektedir. 1402 yılında Ankara Savaşı’nın yapılacağı alana ilerleyen Timur'un ordusuyla bu köprüyü kullandığı rivayet edilmektedir. Çeşnigir Köprüsü, Yavuz Sultan Selim'in Mısır Seferi esnasında Mimar Sinan tarafından yeniden yapılmıştır. Kapulukaya Barajı’nın faaliyete geçmesinden önce yol güzergâhı üzerinde iken, sonraları köprünün ayak kısımları baraj suyu içinde kalmıştır. 110 metre uzunluğunda 6 metre genişliğindeki köprü, kayalık arazide sağlam temeller üzerine oturur.
NUR CAMİ
Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yaptırılan cami, Kırıkkale’de manevi ve kültürel faaliyetlerin merkezidir. Selçuklu ve Osmanlı mimari anlayışı ile şekillenen cami, yaklaşık 25 bin metrekare kapalı alana sahip. Camide, kapalı alanlarda 4 bin, açık alanlarda 6 bin kişi olmak üzere aynı anda toplamda 10 bin kişi ibadet edebilmektedir. Cami külliyesinde konferans salonu, seminer salonu, kütüphane ve okuma salonu; Türk-İslam el sanatları eğitim merkezi; dini yayınlar tanıtım ve satış yeri; kız Kur’an kursu; hadis, fıkıh ve tefsir dersleri için çok amaçlı derslikler; aile irşat ve rehberlik bürosu; TDV şubesi, otopark ve cenaze hizmetleri yeri gibi sosyal alanlar bulunmaktadır.
KIRIKKALE SİLAH MÜZESİ
Silah Sanayi Müzesi, MKE Silahsan Hafif Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren bir müzedir. 15 Temmuz 1990 tarihinde faaliyetine başlayan müze, daha geniş bir mekânda yeniden düzenlenerek 2 Kasım 1993 tarihinde ziyarete açılmıştır. Müzedeki eserlerin büyük bölümü devlet tarafından 2. Dünya Savaşı yıllarında Karadeniz Bölgesi halkından toplanmıştır. Bir kısmı da koruma altına alınmak üzere, İstanbul-Tophane’de bulunan silah fabrikasından gönderilmiştir. Müzede halen 299 adet eser sergilenmekte olup, eserler 14’üncü yüzyıldan günümüze kadar kronolojik sırayla teşhir edilmektedir.
TAŞ MEKTEP / HACI TAŞAN KÜLTÜR MERKEZİ
Hacı Taşan Kültür Merkezi taş bir yapıdır. Tek katlı olarak kırmızı Ankara taşından inşa edilmiştir. Yapıya giriş doğudandır. Bu cephede ortada taş merdivenle bir sundurmaya çıkılmaktadır. Sundurmadan ana yapıya geçişte yer alan kapı, taş bir silme ile çerçeve içine alınmıştır. Üst kenarı silmeli üçgen alınlıklıdır. Kitabesi bulunmaktadır. Hacı Taşan Kültür Merkezi’ndeki müzik dinletisi ile kendinizi bambaşka bir dünyada hissedersiniz. Taş Mektep sizi geçmişte bir yolculuğa sürükler. Neşet Ertaş ve Hacı Taşan gibi ustaların ezgileri ile eskileri yad edersiniz. Kültür merkezinde “Bozlak Kültürü ve Abdallık” geleneğine uygun organizasyonlar gerçekleştirilerek türkü dinletileri, sohbetler düzenlenmekte ve abdal kültürü yaşatılmaktadır.
RAHMİ PEHLİVANLI KONAĞI
Rahmi Pehlivanlı Konağı, Kırıkkale’nin Keskin ilçesinde bulunan ve dünya çapında ün kazanmış önemli bir ressamımızın anısını yaşatan bir müzedir. 'Kralların Ressamı' olarak bilinen Rahmi Pehlivanlı’nın doğduğu ev müze haline getirilmiştir. 1926 yılında Keskin'de doğan Rahmi Pehlivanlı’nın Türkiye'de 5, dünyanın çeşitli merkezlerinde 60'tan fazla kişisel sergisi bulunmakta olup, sergileri birçok devlet başkanı tarafından açılmıştır. Avrupa ülkeleri, Ortadoğu ülkeleri ve Türkiye dahil olmak üzere toplam 17 farklı müzede eserleri sergilenmektedir. Sanatçı uluslararası düzeyde birçok takdirname ve nişan almıştır. 1953-1990 yılları arasında, Rahmi Pehlivanlı, yirmiden fazla kral, kraliçe ve devlet adamının portrelerini çizmek üzere çeşitli ülkelere davet edilmiştir. 1984 yılında Nurhan Hanım ile evlenen ünlü sanatçı, 24 Ağustos 1992'de 65 yaşında vefat etmiştir.
SULU MAĞARA
Sulu Mağara Kırıkkale’nin Keskin ilçesinde bulunmaktadır. Yatay olarak gelişmiş, yarı doğal-yarı yapay, düden konumlu fosil bir mağaradır. Büyük bir bölümü maden ocağı olarak açılan Sulu Mağara’nın doğal bölümü birbirine bağlı üç kattan meydana gelen Pliyosen rölyef sistemine aittir. Toplam uzunluğu 285 metredir. Üç kattan oluşan yapay galerilerde kurşun işletmesi yapılmıştır. Gerek doğal gerekse yapay bölümleri birbirine bağlayan dar geçitler, Erken Hıristiyanlık Dönemi'nde yapılmış taş duvarlarla örtülüdür. Hidrolojik olarak vadoz zonda yer alan Sulu Mağara yağışlı dönemlerde tavandan damlayan sular dışında bütünüyle kurudur. Bu suları toplamak için eski dönemlerde derinliği iki metreyi bulan havuzlar yapılmıştır. Mağara kuru ve sıcak bir havaya sahiptir.
TARİHİ EVLER - KIRIKKALE
1500’lü yıllardan beri Kırıkkale’de tarihi Türk evleri ve konakları mevcut olup, bunlar tescilli kültür varlığı niteliğindedir. Genellikle iki katlı, alt kat kagir, üst kat ahşap olarak yapılmıştır. Çatılar genellikle üçgen alınlıklıdır. Ara dolgular ise, kerpiçtir. Mimari bakımdan, Ankara’nın sivil mimarisine benzemektedir. Bu evlerde iklim ve sosyal yaşam koşulları göz önünde bulundurularak kerpiç ve ağaç gibi malzemeler kullanılmıştır. Günümüze gelebilen örneklerin çoğu iki katlıdır. Bu yapılara, Aslan Bey Konağı ve Tayyar Bey Konağı ile 'Kralların Ressamı' olarak bilinen ünlü ressam Rahmi Pehlivan’lının babası Zühtü Pehlivanlı’ya ait olan ev örnek gösterilebilir.
OBAKÖY
Kırıkkale’nin başlıca eğlence ve dinlenme alanlarından biri olan Obaköy, Ankara’dan geliş yönünde uğrak noktalarındandır. Ziyaretçiler açısından önemli etkinlik alanlarını bünyesinde barındırmaktadır. Kızılırmak kıyısında, muhteşem doğanın içerisinde harika bir kahvaltı ile güne başlayabilir, uzun yürüyüş alanlarında doğanın sesini dinleyebilir, şehirden uzak bisiklet sürüş keyfini yaşayabilir, ekolojik tarım uygulamaları yapabilirsiniz. İçerisinde hobi bahçeleri, akvaryum, yöresel çadır, ırmak kenarı iskeleler, ağaçlandırma alanları, yiyecek-içecek alanları, oyun ve spor alanları, yürüyüş alanı, asma köprü ve şelale bulunmaktadır.